Babyangst

Een baby krijgen is leuk. “Te leuk”, moeten ze bij de verloskundigen in Nederland hebben gedacht. “Wij zullen eens eventjes zorgen dat die vervelend positieve ouders eens wat gezond negativisme meekrijgen en met een beetje geluk een depressie of angstaanval.”.

Om die mentaliteitskentering in gang te zetten, hebben ze een prachtig beleid onwikkeld. In de wachtkamer staan een aantal standaardjes op tafel waar mooie complicaties op beschreven staan. Aan de muur hangt een poster die leden werft voor onderzoek naar vroegtijdige babysterfte. Maar dat is nog niet genoeg natuurlijk. Met zulke laffe middeltje krijg je Nederland niet gek. “Dat moet grondiger” moet hoofd verloskunde Nederland hebben gedacht.

Daarom hebben alle verloskundigen een heel ingenieuze gesprektraining gekregen. Hieronder een voorbeeld hoe een typisch gesprek met een verloskundige er uitziet.
[wij] Goede morgen.
[zij] Goede morgen. En hoe gaat het?
[wij] Goed, schopt al, vrouw beetje moe, verder alles top.
[zij] Dan kom maar liggen op de tafel. Hmm… hij is aan de grote kant.
[wij] Oh?
[zij] dat kan gewoon zijn hoor. Niks aan de hand. We gaan gewoon bloedsuiker prikken om te controlleren op zwangerschapssuiker.
[wij] Ehm….er is toch niks aan de hand?
[zij] Nee hoor, ik maak me ook helemaal geen zorgen.
[wij] Waarom moeten we dan suiker prikken?
[zij] Gewoon om het zeker te weten
[wij] Maar is er dan kans dat er wat mis is?
[zij] nee, hoor. Als ik me zorgen maak stuurde ik jullie meteen door naar de gynaecoloog…

Omdat er absoluut GEEN ENKELE reden tot zorg is, zitten we dus vijf minuten te praten over zwangerschapssuiker en moeten bloed laten prikken.

Dit zelfde ingenieuze ‘dood aan de positivo’s’-kunstje weten ze ook slim te spelen met de 20 weken echo, de resusfactor, toxoplasmose, etc, etc.

Toch zie ik nog kans voor verbetering. Dit is hoe je het echt goed aanpakt:
[wij] Goede morgen
[zij] Goede morgen, welkom bij onze praktijk
[wij] ja, vorige week zwangerschapstest gedaan, en raak!
[zij, fronzend] Oe…..hmmm….. (zou iets kunnen opzoeken in een boek o.i.d.)
[wij] Wat is er?
[zij] U bent zwanger. De kans is vrijwel 100% dat u baby ooit zal sterven.
[wij] pardon?
[zij] De kans op overlijden voor mensen is in Nederland 100%. Maar dat is geen reden tot zorg. Heeft u al iets van een overlijdensverzekering afgesloten voor de kleine? Dat is wel aan te raden. Daar kun je niet vroeg genoeg bij zijn. Als je dat niet geregeld hebt, ga je je alleen maar zorgen maken. Wat een mooi nieuws hoor. Een nieuwe aspirant overledene, prachtig, veel geluk jullie beiden!
[wij] dank je……

Reactie (4)

 • Ingeborg| 29 juli 2012

  Gijs,
  Goedje der stuk , jammer dat t zo ging voor jullie.
  Heb je de vereniging en jullie verloskundige dit ook laten lezen ? Ben wel benieuwd naar hun reactie …
  Gr. Ingeborg

  • Gijs| 29 juli 2012

   De verloskundige zelf dacht ook echt dat er niks aan de hand was. Zij was gebonden aan ‘het protocol’ dat op pure angst gebaseerd is. Zij zelf was erg aardig en vertrouwend.

 • Pim| 29 juli 2012

  mooi geschreven Gijs, en hoe typerend voor ons voorzichtige landje. Laten we met zijn allen nog angstiger zijn, je weet immers maar nooit! Dan zullen we vast niks over ons zelf afroepen…
  Maar ja, ik heb geen kinderen en ben niet zwanger. “Wacht maar tot je zelf kinderen hebt”, zeggen mensen dan. Misschien moet ik dat maar eens gaan doen dan.

 • Janine| 29 juli 2012

  Ach gut…..die verloskundigen kunnen er ook niets aan doen, die zijn gebonden aan allerlei protocollen die voortkomen uit onze collectieve neiging alles wat mis kan gaan te willen voorkomen…. Uberpositieve tegenhangers zijn de vreselijk tuttige tijdschriften over baby’s en kinderen zoals ‘ouders van nu’, misschien moet je die gaan lezen (ik ben er zelf allergisch voor, omdat ik juist vind dat een baby krijgen heus niet alleen maar leuk is en dat ook niet alleen maar hoeft te zijn- wat niet wegneemt dat ik het met je eens ben wat betreft het angst zaaien). Groetjes Janine

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *