Nondualiteit

De kern
Nondualiteit verwijst ernaar dat de scheiding tussen een ‘ik’ en ‘een wereld’ een illusie is. Anders verwoord, alles is één energie in beweging.

This is not happening TO us but it is happening AS us – Leo Hartong

Het afgescheiden ik
Wij leven echter in de illusie dat alles afgescheiden is in ruimte en tijd. Inclusief wijzelf als een apart ‘ik’, los van het geheel.
Die illusie veroorzaakt angst, want alles is vergankelijk. Houvast is niet te vinden. Die angst vertaalt zich ook vaak als een gevoel gemis, van tekort, van eenzaamheid. Wat resulteert is een, meestal onbewuste, zoektocht weg van afgescheidenheid en naar Heelheid.

De zoektocht
Die zoektocht kan op verschillende manieren tot uiting komen: materieel (in geld, huizen, designer tasjes), emotioneel (in liefde, erkenning, passie), mentaal (in filosofie, wetenschap, dogma), of spiritueel (in hoger bewustzijn, in het nu zijn, spirituele verlichting).

De hopeloosheid van de zoektocht
Maar wat we ook doen, het gevoel van afgescheidenheid is inherent aan het ‘een ik’ zijn.
En zelfs van het ‘ik’ af proberen te komen werkt niet. Dat is weer een volgende hopeloze zoektocht: de illusie wil van de illusie af!

Einde van het zoeken?
Wat kan gebeuren is dat dat ineens doorzien wordt. Het wordt helder dat alles al heel is en zoeken geen zin heeft.

Heelheid die verstoppertje speelt met zichzelf
En als het zoeken wegvalt, wat dan? Paradoxaal genoeg is zowel het zoeken als het wegvallen van het zoeken wederom het nonduale dat verschijnt als een van beide. Het is heelheid die verstoppertje speelt met zichzelf. Het is zichzelf nooit echt kwijt en vind zichzelf nooit echt terug.

Teleurstelling of opluchting?
Nondualiteit brengt je dus nergens. Dat is het hele punt. Je hoeft nergens te komen. Je hoeft niks te doorzien. Er is geen ‘betere staat’ of ‘eindpunt’. Alles is al Heel, zelfs als het verschijnt als de pijn van afgescheidenheid. Dat is vaak heel frustrerend voor het ik. Tot het dat niet meer is…

Meer om te lezen/luisteren/bekijken?
Een prachtige start in nondualiteit is dit gratis boekje van Nathan Gill (13 pagina’s). Glashelder verwoord.

Richard Sylvester heeft een aantal mooie introductiefilmpjes op Youtube. Hier episode 1. Het kanaal Nonduality Fun (door Clare Cherikoff) op Youtube heeft ook zeer mooie cartoons over nondualiteit. Met Richard en Clare hebben Sibe en ik ook interviews gedaan.