Nondualiteit
verwijst er simpelweg naar dat de kern van de realiteit niet twee is. Dat de realiteit Eén is, zo je wil. Maar als alles één is, wat is dan dualiteit?
Dualiteit
De realiteit lijkt zich op te splitsen in waarnemen en dingen die worden waargenomen. Bewustzijn en de inhoud van bewustzijn. En al die dingen die worden waargenomen lijken ook nog eens los te staan van elkaar. Er is een jij en een ik en allerlei verschijningen zoals fysieke objecten, emoties, gedachten enzovoort.
Niet Duaal
Volgens nondualiteit is dat niet werkelijk duaal dus. Het is één verschijning. Bewustzijn en de inhoud van bewustzijn verschijnen als één geheel. Anders gezegd: in de kern is alles Heelheid/Realiteit, hoe het ook verschijnt.
Het ‘ik’
Een van de verschijningen is het idee van een ‘ik’. Het ‘ik’ is een soort van spanning. Het wil altijd veranderen wat er is. Het wil controleren, weten, vergaren, doorzien, loslaten, etc. Het ik is echter zelf een verschijning en heeft geen enkele ‘macht’ om wat dan ook te doen.
En zelfs van het ‘ik’ af proberen te komen werkt niet. Dat is weer een volgende hopeloze zoektocht: de illusie wil van de illusie af!
This is not happening TO us but it is happening AS us – Leo Hartong
Einde van het zoeken?
Wat kan gebeuren is dat dat ineens doorzien wordt. Het wordt helder dat het ‘ik’ zelf al is wat het zoekt. Alles blijkt Heelheid te zijn, blijkt Realiteit te zijn, hoe het zich ook vertoont. Dus zoeken naar Heelheid is ineens zinloos geworden.
Heelheid die verstoppertje speelt met zichzelf
En als het zoeken wegvalt, wat dan? Paradoxaal genoeg is zowel het zoeken als het wegvallen van het zoeken wederom het nonduale dat verschijnt als een van beide. Het is heelheid die verstoppertje speelt met zichzelf. Het is zichzelf nooit echt kwijt en vind zichzelf nooit echt terug.
Je kunt er niet van ontsnappen, je kunt er niet dichterbij komen. Alles is het.
Teleurstelling of opluchting?
Nondualiteit brengt je dus nergens. Dat is het hele punt. Je hoeft nergens te komen. Je hoeft niks te doorzien. Er is geen ‘betere staat’ of ‘eindpunt’. Alles is al Heel, zelfs als het verschijnt als een ‘ik’ die denkt dat het nog niet Heel is en probeert Heelheid te bereiken.
Meer om te lezen/luisteren/bekijken?
Een prachtige start in nondualiteit is dit gratis boekje van Nathan Gill (13 pagina’s). Glashelder verwoord.
Richard Sylvester heeft een aantal mooie introductiefilmpjes op Youtube. Hier episode 1.
Andere interessante sprekers zijn o.a. Tony Parsons, Andreas Müller en Jim Newman.